MUHABBET KUŞU EVCİLLEŞTİRME

DOĞRU MUHABBET KUŞU SEÇİMİ:

Muhabbet kuşları bakımı kolay neşeli ve güzel ev hayvanlarıdır. Bakımları pahalı değildir. Aile yaşamına bayılırlar ve ortalama yaşına kadar yaşayabilselerde 20 yaşına hatta daha fazla yaşayan muhabbet kuşları da vardır. Kuş seçmi sırasında aramanız gereken birkaç iyi sağlık belirtisi vardır. Erişkin yerine genç bir muhabbet kuşunun seçilmesi size daha büyük kolaylıklar sağlayacaktır.



SEÇİM:

Sizlere tavsiyemiz ; ülkemizde özel olarak yetiştirilmiş ve üretilmiş muhabbet kuşlarının 1,5 aylık yavrularını satın almanızdır. Bu yavruların 3. ayını geçmemiş olması daha kolay evcilleştirmeniz açısından sizlere avantaj sağlayacaktır. Bu yavru muhabbet kuşlarını, özel üreticilerden, bazı hayvan satan mağazalardan yada çevrenizdeki birilerinin kuşlarının yavrularından da edinebilirsiniz. Bu genç muhabbet kuşları çok kısa sürede evcilleşir ve hayatının büyük bir bölümünü sizlerle paylaşarak evinizin neşesi, ailenizin bir ferdi olur.



Bir süre sonra onun da ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 2. bir kuş edinilebilir. Ama bu durumda sizlerle paylaşacağı zamanın biraz azalacağı unutulmayarak ihtiyacı doğrultusunda karar verilmelidir. Başlangıçta bir çift kuş alınması evcilleştirme ve konuşmayı öğretmede bir takım konsantrasyon zorlukları çıkarabilmektedir. öncelikle bir erkek yavru alınıp eğitildikten sonra yada 1 yaşına geldiğinde aynı şekilde bir dişi yavru alınması doğru olur. Dişi de yaşını doldurduktan sonra uyumlu bir çift oluştururlar. Muhabbet kuşlarının eş kabullenmede seçici oldukları göz ardı edilmemelidir.



Her hangi bir ev hayvanında da olduğu gibi iyi üretilmiş sağlıklı bir muhabbet kuşunun seçimi dikkat ister. Öncelikle ciddi bir üretici ya da temiz ve kuş konusunda tecrübeli bir evcil hayvan mağazasından alınmalıdır. Sağlıklı bir muhabbet kuşu: 



· Hareketli ve çevresiyle ilgili olmalı 

· Tüylerini keyifle temizlemeli 

· Tek bacak üzerinde tüneğinde keyifle ötüşmelidir 

· Tüyleri parlak ve temiz olmalıdır 

· Kuyruk altı temiz ve kuru olmalıdır 

· Burun delikleri akıntısız ve aynı büyüklükte olmalıdır 

· Aşırı kilo fazlalığı olmamalıdır 



Genç Öğrenci:

Muhabbet kuşunuza konuşmayı öğretmek istiyorsanız 6-9 hafta arasında bir erkek ya da dişi almalısınız. 12 haftaya kadar muhabbet kuşunuzun yaşının belirlenmesi için belirli özelliklere sahiptir. Genç bir muhabbet kuşunun boğazının yanındaki benekler henüz belirginleşmemiştir. Ayrıca alınlarındaki çizgiler hala çok belirgindir. Çok net olmasa da burun deliklerinin çevresi erkeklerde morumsu mavi, dişilerde kahverengimsi beyazdır. Bu yaşlarda gözlerinin çevresinde beyaz halka olmadığından gözleri daha siyah ve iri görünür.

12 haftalık civarında yavru tüyleri dökülmeye başlar. Erkeklerin burun üstü deri rengi canlı maviye dişilerinki kahverengine dönüşür. Her iki cinsiyetin gözlerinin çevresinde de halka oluşuır. Biri muhabbet kuşu erişkin tüylerine ulaştığında yaşının belirlenmesi neredeyse imkansızdır.

Bazı muhabbet kuşu ırklarının yaşları aynı şekilde anlaşılmaz. Bir Albino, Lutinu ya da diğer egzotik muhabbet kuşu alıyorsanız bir uzman tavsiyesine gereksiniminiz vardır. Doğru yaştaki bir muhabbet kuşunu belirlediğininzde parlak canlı gözler ve eksiksiz kuyruk tüyleriyle hareketli bir tansinde karar kılmalısınız. Tüylerinin derisine yapışık ve anüs çevresinin temiz olduğundan emin olmalısınız. Renk üretmeyi düşünmediğininz sürece tamamen kişisel bir seçimdir.



ERİŞKİNLERİN EĞİTİMİ DAHA GÜÇTÜR:

Konuşmasını istiyorsanız erişkin bir muhabbet kuşu almamaya dikkat edin. 9 haftalıktan birkaç gün geçmesi önemli olmayabilir; ama 9 aylık bir muhabbet kuşu konuşmayı hiç öğrenmeyebilir. Kuşhanede bir süre bekletilmiş dişiler konuşma konusunda isteksiz olacaktır.




Yine de bunların çok bir önemi yoktur. Konuşmayan muhabbet kuşları da mükemmel birer dost olarak günlerinize neşe katacaktır.











Öncelikle yeni evine gelen muhabbet kuşunuzun birkaç gün yeni ortamına ve kafesine alışmasını beklemelisiniz. 

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek kolaydır ve kısa sürede karşılığını alırsınız. İlk olarak evcilleştirme bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi kuşla yalnız olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, stres yapmasını önlemelidir. Eğitime kafes içinde başlanmalı, kafes içine sokulan el mümkün olduğunca yavaş hareket ettirilerek ona dokunmaya çalışılmalıdır. Ürkütmeden güvenini kazanmaya çalışmalısınız. Bu arada sakin, yumuşak ses tonuyla onunla konuşun. Bir süre sonra kendisine dokunmanıza izin verecektir. Bu şekilde onun güvenini kazanıp daha sonra işaret parmağınızla göğsüne dokunarak parmağınıza çıkmasını tembihleyin. Kesinlikle elinizle kavrayıp tutmaya çalışmayın. Bu onların en nefret ettiği şeydir ve size güvenini kaybeder. 



İlk aşamada kafesine ve size alışan kuşunuzu artık kafes dışına çıkarabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir takım önlemleri almalısınız. 



Kapıların, pencerelerin kapalı olmasına ve camların önünde tül yada perde olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde açık kapı yada pencerelerden dışarı kaçabilir veya camları farketmeyerek çarpıp ölebilir. 



· Odada kedi, köpek olmamalı. 

· Aspiratör varsa çalışır durumda olmamalı. 

· Ateş yada kızgın birşeyler olmamalı. 

· Yeterli derecede ışık olmalı. 



Uygun ortam sağlandıktan sonra, elinizi yavaş hareketlerle kafese sokup işaret parmağınızın üzerine çıkmasını sağlayın. Bir süre tam bir güven sağlayana kadar onunla konuşup iletişim kurun.

Daha sonra elinizi yavaşça kafesin dışarısına onunla birlikte çıkarın. İlk başta gönülsüz olacaktır. Dışarı çıkmak istemediğinden parmağınızdan atlayıp kafesin tellerine tutunacaktır. Birkaç defa denedikten sonra kafesin dışına çıkmaya ikna edebilirsiniz. Dışarı çıktığında uçarak etrafı tanımasına müsade edin. Uçarken üzerinize konmaya çalışacaktır. Onu korkutacak ani hareketlerden kaçınmalısınız. 

Kafesin üzerine konan kuşunuz, kafesinin içerisine kendi girebilir. Girmediği taktirde işaret parmağınızın üzerine alıp içeriye sokmaya çalışın. Asla onu yakalamak için kovalamayın. İçeri girmiyorsa yapılacak en son şey ; havanın kararmasını bekleyerek veya suni bir karartma uygulayarak görüş olmadığı için uçamayacak olan kuşunuzu yumuşak bir şekilde kavrayarak kafesine koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rainbow muhabbet kuşu evcilleşme

   Konuşan evcil size bağlı bir muhabbet kuşunuz olsun istiyorsanız, yuvadan yeni çıkmış yavru bir kuş edinmelisiniz. Bu yavru dişide olabil...